banner - about me

Over de praktijk

En dan is daar die kleine baby, die volledig van jullie afhankelijk is en op jullie rekent om hem of haar in leven te houden en fysieke en emotionele veiligheid te bieden. Een immense verantwoordelijkheid.

Welkom bij Samen Stevig Starten

Samen Stevig Starten is een praktijk in Doesburg voor behandeling en begeleiding rondom zwangerschap, bevallen en jong ouderschap.

Het idee voor Samen Stevig Starten is ontstaan vanuit de wens om bij te dragen aan preventie en vroegtijdige hulp op het snijvlak van de thema’s zwangerschap, bevallen, jong ouderschap, hechting & trauma. Omdat hier nog een hele wereld te winnen valt.

management structure

Uitgangspunten

Waar Samen Stevig Starten voor staat

life balance program

Een stevige start voor elk gezin

Een stevige start legt het fundament voor een veilige gehechtheid tussen ouders en kind.

Kinderen die veilig gehecht zijn, hebben ook als volwassenen meer vertrouwen in anderen en in zichzelf. Ze zijn beter in staat om met hun emoties om te gaan. Ook zijn ze vaker psychisch en lichamelijk gezond. Deze volwassenen zijn beter toegerust om ook hun kinderen weer een stevige basis te geven. Investeren in een stevige start is daarmee ook een belangrijke lange termijn investering in onze maatschappij.

leadership development program

Voorkomen is beter dan genezen

De wetenschap onderschrijft meer en meer het belang van preventie en het belang van een goede start. Zowel politiek als maatschappelijk is hier recent, onder de #eersteduizenddagen, veel aandacht voor geweest. Dit heeft o.a. geresulteerd in het actieprogramma “Kansrijke Start.

Samen Stevig Starten staat voor de kracht van preventie, voor ieder gezin, omdat hiermee veel leed voorkomen kan worden. Samen Stevig Starten biedt daarom een zwangerschapscursus voor stellen en een ouderschapscursus voor (aanstaande) ouders.

career transition program

Zo snel mogelijk hulp bieden waar nodig

Samen Stevig Starten staat ook voor zo snel en laagdrempelig mogelijk ondersteuning bieden als het niet lekker loopt. Indien nodig al in de kraamtijd, bij jullie thuis. Bijvoorbeeld wanneer jullie bevalling een nare ervaring was en je hier emotionele klachten aan overhoudt. Hoe eerder pijnpunten uit de weg geruimd kunnen worden, hoe beter dit is voor de hechtingsrelatie met jullie kindje.

Samen Stevig Starten - Mijn naam is Josien van Tent Beking

Over mij

Mijn naam is Josien van Tent Beking. Medio 2018 heb ik Samen Stevig Starten opgericht. Ik ben opgeleid als orthopedagoog en vervolgens tot GZ-psycholoog Kind & Jeugd. Ik heb jarenlang gewerkt als behandelcoordinator, diagnosticus en therapeut, met zowel kinderen en jongeren (en hun systeem) als volwassenen. Naarmate ik meer werkervaring opdeed, viel mij steeds meer op dat de kern van veel verschillende problemen, zowel bij jeugdigen als bij volwassenen, vaak was terug te voeren naar de basis: het gezin van herkomst en de hechtingsrelaties die daar gesmeed waren.

In deze gezinnen was het de ouders en kinderen, altijd ongewild en onbedoeld, helaas niet gelukt om zich op een veilige manier aan elkaar te verbinden. De kinderen hadden als gevolg hiervan niet geleerd om te vertrouwen op volwassenen. Ze hadden niet geleerd om vertrouwen te hebben in zichzelf. En ze hadden niet geleerd om met hun emoties om te gaan. Naarmate ze ouder werden, kwamen ze hierdoor in het dagelijks leven steeds meer in de problemen.

Ik heb mij vervolgens kunnen specialiseren in onveilige gehechtheid en de behandeling hiervan. Ik behandelde zowel kinderen en jongeren en hun ouders als volwassenen, d.m.v. individuele gespreks- en speltherapie. Ik bekwaamde mij in de toepassing van EMDR bij (complex) trauma. Ik volgde de basiscursus Theraplay, waardoor ik geleerd heb elementen hiervan in te zetten in mijn ouder-kind behandelingen. Tevens ben ik opgeleid in de behandelmethoden voor onveilige gehechtheid Fase- en differentiatietherapie (voor kinderen) en Basistherapie (voor adolescenten en volwassenen) van Thoomes-Vreugdenhil.

Behandeling bij forse hechtingsproblematiek was vaak langdurig, omdat de problemen inmiddels al jarenlang bestonden en zeer hardnekkig waren. Hoewel het geweldig is dat deze behandelingen er zijn, ontstond bij mij meer en meer de behoefte om mij in te zetten voor het voorkomen van grote, langdurig bestaande problemen. Uiteindelijk heb ik als zelfstandig GZ-psycholoog Samen Stevig Starten opgericht, waarmee ik mij richt op preventie en vroegtijdige hulp.

Je vindt hier een compleet overzicht van mijn opleidingen en registraties.

Ik ben aangesloten bij...

Naam
Josien van Tent Beking
Telefoon

Heb je een vraag of wil je gewoon wat meer informatie inwinnen? Neem gerust vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag verder.

i.v.m. jouw privacy adviseren we om via dit formulier alleen je contactgegevens in te vullen. Er wordt zorgvuldig met je gegevens omgegaan.
Door deze site te gebruiken ga je akkoord met het privacy beleid.