banner - leadership development

Ouderschapscursus

Samen Stevig Starten heeft een ouderschapscursus ontwikkeld, gericht op het bevorderen van een veilige gehechtheid tussen ouders en kind.

Een hechte band als stevige basis

Als jullie kindje geboren is, staan jullie voor de geweldige en ook uitdagende taak om jullie kindje een stevige basis te geven, van waaruit hij of zij kan opgroeien tot een gelukkig en zelfstandig persoon, en volwaardig deelnemer aan de samenleving.

In die eerste belangrijke jaren leert jullie kindje essentiële zaken over het leven, andere mensen en over zichzelf. Deze vormen de bril waarmee jullie kindje als volwassene naar de wereld kijkt. Ben ik de moeite waard om van te houden? Kan ik op andere mensen bouwen? Kan ik mij veilig voelen op deze wereld? Voor veilig gehechte kinderen is het (onbewuste) antwoord op deze (onbewuste) levensvragen: JA. Zij staan stevig en met vertrouwen in het leven en zijn als volwassenen gelukkiger en gezonder. Hoe smeden jullie die veilige hechte band met jullie kind?

management structure

Wat kun je verwachten?

In de ouderschapscursus worden jullie voorbereid op het ouderschap, met het accent op het ontwikkelen van de hechtingsrelatie met jullie kindje. In deze cursus, die zowel geschikt is voor aanstaande als (nieuwe) ouders, wordt aandacht besteedt aan de volgende onderwerpen:

De volgende onderwerpen komen uitgebreid aan bod:

  • Wat is hechting? Wat betekent het om veilig gehecht te zijn? En wat betekent het om onveilig gehecht te zijn?
  • Wat is sensitief en responsief ouderschap? Wat vraagt dit van jullie als ouders? Hoe doe je dat dan, concreet?
  • Hoe ben je zelf gehecht? Wat neem je mee uit je eigen opvoeding? Wat wil je hetzelfde doen en waarom? En wat juist heel anders?
  • Welke verwachtingen heb jij van je baby en waar komen die verwachtingen vandaan?
  • Wat zijn de basisbehoeften van jouw baby, zijn fysiologische blauwdruk, en hoe verhoudt zich dat tot wat ‘onze maatschappij’ normaal vindt?
  • Hoe ga je om met zaken als slapen, huilen en huid-op-huid contact?

De ouderschapscursus wordt bij voorkeur gegeven in een groepje van 3 tot 4 stellen. Indien gewenst kan de ouderschapscursus ook als privé cursus gegeven worden.

Informatie en aanmelden

Je kunt de cursus volgen bij Samen Stevig Starten in Doesburg. Je kunt je inschrijven door een mail te sturen naar [email protected].

Je ontvangt uiterlijk een week voor start per e-mail de uitnodiging met daarin alle praktische informatie.

De cursussen vinden altijd plaats op een doordeweekse avond van 19.30 tot 21.30 uur.

De privé cursussen kunnen in overleg ook op andere tijdstippen gepland worden.