banner - leadership development

Behandeling

Samen Stevig Starten biedt verschillende psychologische behandelingen: individuele behandeling voor volwassenen, coaching en therapie voor kinderen en ouder-kindtherapie.

Behandeling op maat

Ik behandel en begeleid zowel volwassenen als (jonge) kinderen en ben gespecialiseerd in de ouder-kind relatie, hechting en trauma.

Voorbeelden van vragen en klachten waarmee je terecht kunt bij Samen Stevig Starten:

  • Klachten als gevolg van een nare of traumatische bevalingservaring;
  • Een moeilijke start door bijvoorbeeld vroeggeboorte of andere medische problemen rondom de geboorte;
  • Psychische klachten tijdens de zwangerschap;
  • Behandeling van kinderen bij verschillende klachten en problemen;
  • Het verbeteren van de relatie met je kind;
  • Vragen over het gedrag van je kind.

In de behandeling werken we doelgericht en in overleg aan datgene wat aandacht behoeft. Ik maak hierbij gebruik van verschillende behandelmethoden, zoals EMDR, cognitieve gedragstherapie en Theraplay® Ik ben gespecialiseerd in EMDR bij jonge kinderen en ben geregistreerd als Theraplay Coach.

management structure

Verwerken van je bevalling

Soms verloopt de geboorte van jullie kindje helaas niet zoals je gehoopt had. Misschien was medisch ingrijpen noodzakelijk en heb je hier nog last van. Misschien heb je je bevalling als traumatisch ervaren, omdat je de controle verloor of je niet serieus genomen voelde. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je niet goed terugkijkt op je bevalling.

Het kan ook zijn dat je zwanger bent van een volgend kindje en opziet tegen de bevalling omdat een eerdere bevalling een nare, of zelfs traumatische ervaring voor je was.

Zo’n 1 tot 3 procent van de vrouwen ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis (PTSS) na haar bevalling. En zelfs meer dan 20% van de vrouwen kijkt ook jaren later nog negatief terug op haar bevalling. Dit is een schrikbarend hoog percentage.

Bevallen is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Als je daar negatief op terugkijkt, of er zelfs PTSS door ontwikkelt, dan is dat van grote invloed op de start van jullie jonge gezin. Ook partners kunnen veel last hebben van een nare beval ervaring. En zelfs baby’s kunnen de bevalling of nasleep daarvan als traumatisch ervaren.

Bij Samen Stevig Starten kun je terecht voor behandeling om een nare beval ervaring te verwerken. Ik maak hierbij o.a. gebruik van EMDR, een bewezen effectieve behandelmethode voor het verwerken van traumatische ervaringen (lees hier meer over EMDR). Ook jullie kindje kan bij de behandeling betrokken worden en/of ook traumabehandeling krijgen, indien nodig.

Hulp bij een lastige start

Helaas was jullie start als gezin niet optimaal. Misschien is er iets met je kindje aan de hand. Wellicht heeft hij of zij medisch gezien een slechte start gehad, waardoor de uitdaging om een hechte band te smeden groter is dan bij een gezond kindje. Misschien heb je zelf problemen met vertrouwen en veiligheid, of psychische problemen, waardoor je meer moeite hebt om je veilig met je kindje te verbinden. Of staan er (oude of nieuwe) trauma’s in de weg. Denk aan het verlies van een eerder kindje, een traumatische bevalling of verlieservaringen in je eigen jeugd.

Bij Samen Stevig Starten kun je terecht voor behandeling, gericht op het aanpakken van datgene wat jullie stevige start bemoeilijkt of in de weg staat. Het accent dat hierbij gelegd wordt is afhankelijk van jullie behoeften: meer op jou zelf, meer op de relatie met jouw kindje of meer op jullie als gezin. Je kunt denken aan individuele (gespreks)therapie, traumabehandeling d.m.v. EMDR en/of cognitieve gedragstherapie en ouder-kind therapie met elementen van Theraplay.

Andere redenen

Er kunnen verschillende redenen zijn om al tijdens de zwangerschap hulp te zoeken. Een zwangerschap is een bijzondere periode in je leven. Vaak vol verwachting en blijdschap, echter misschien ook vol onzekerheid en spanning. Dit kan zowel gelden voor de aanstaande moeder als de aanstaande vader. Misschien heb je ‘eigen bagage’ waardoor je twijfelt of je wel een goede ouder zal zijn voor je kindje. Dit kan je erg onzeker maken, waardoor je wellicht angsten of spanningen ervaart. Wellicht ben je bekend met depressieve klachten en vrees je een terugval na je bevalling.

Indien je tijdens de zwangerschap merkt dat je (bovenmatig) veel spanning en angst ervaart, kan het erg helpen om daarbij een steuntje in de rug te krijgen. Zodat je met meer vertrouwen uit kan kijken naar de komst van je kindje. Neem gerust contact op om te kijken wat Samen Stevig starten voor jou of jullie kan betekenen.

Kindertherapie en ouder-kindtherapie

Ook als je je zorgen maakt om je kind, jong of al wat ouder, kun je bij Samen Stevig Starten terecht. Samen Stevig Starten biedt hulp als:

  • Je vragen hebt over het gedrag van je kind;
  • De relatie met je kind wilt verbeteren en verdiepen;
  • Je vermoedt dat je kind zelf een steuntje in de rug nodig heeft.

Samen Stevig Starten helpt jullie (terug) op weg.
Je kunt terecht voor kindertherapie en ouder-kindtherapie, bijvoorbeeld met elementen van Theraplay. Ook traumabehandeling met inzet van EMDR behoort tot de mogelijkheden. Wanneer een (jong) kind zelf therapie krijgt, zullen de ouders hier altijd intensief bij betrokken worden.

Informatie en aanmelden

Aanmelden voor individuele therapie voor een volwassene of een kind of ouder-kindtherapie kan door een e-mail te sturen naar: [email protected], of te bellen naar: 06-52306568. Je kunt ook een contactverzoek invullen op de website.